A számítógép felépítése

Ha autót szeretnél vezetni, jogosítványra lesz szükséged. A jogosítvány megszerzésének egyik fontos állomása magának az autónak a megismerése: milyen részekből áll, az egyes részek milyen kapcsolatban vannak egymással és ezeknek mi a pontos feladata. Könnyedén belátható, hogy ezek nélkül a műszaki ismeretek nélkül nem lehetséges autót vezetni, és akkor is el kell sajátítanod ezeket az ismereteket, ha az autódat soha sem fogod megjavítani. A minimális műszaki ismeretek megtanulása által nem válsz autószerelővé, csak az autó használójává.

Ugyanez elmondható a számítógépről is. Bár itt nem előírás egy jogosítvány megszerzése, de itt is szükséged lesz egy minimális műszaki ismeretre ahhoz, hogy a megfelelő módon tudd használni a számítógépet. Természetesen ettől még nem válsz rendszergazdává.

Ebben a könyvben pontosan annyi műszaki ismeretet fogsz találni, amennyi ahhoz kell, hogy a számítógép felhasználója legyél, ahhoz viszont messze nem elegendőt, hogy ellásd egy rendszergazda feladatát is. Tehát, ha a könyv oldalait olvasva úgy gondolod, túllőttem a célon és mégiscsak átestem a ló másik oldalára, nyilvánvalóan tévedni fogsz. Amit ebben a könyvben összegyűjtöttem, arra valóban szükséged lesz ahhoz, hogy a számítógép tudatos felhasználója legyél.

Hozzáértő olvasóimnak viszont bizonyosan feltűnik majd, hogy a következő oldalak, szigorúan szakmai szempontból nézve, nem a legprecízebb megfogalmazásokat tartalmazzák, illetve kihagynak számos, egyébként fontos információt is. Ez teljesen szándékosan történt így: ez a könyv nem a hozzáértőknek, hanem azoknak készült, akik az informatikában még meglehetősen "ártatlanok". Igyekeztem valóban a legfontosabb, minimálisan elegendő tudásanyagot összeszedni, és mindezt, úgymond, "konyhanyelven" megfogalmazni. Pontosan úgy és olyan mértékben, ahogyan és amennyire egy hétköznapi felhasználónak ezekre az ismeretekre valóban szüksége van.

Ha minden számítógép felhasználó rendelkezne legalább ezekkel az ismeretekkel, talán még a GDP is nagyobb lenne egy egész százalékkal...